Nasi Tomato dan Ayam Masak Merah Recipe

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan beras. Seeloknya basmathi tapi saya guna beras biasa je pun ok.

2 ulas bawang putih, dihiris.

2 ulas bawang merah, dihiris.                                                              

1 inci halia, dihiris.

1 biji tomato, potong dadu.

1 biji buah pelaga.

1 biji bunga cengkih.

2 inci kulit kayu manis.

1/2 cawan susu cair. Tapi saya takda susu cair, ganti dengan fresh milk pun boleh.

3 sudu besar sos tomato.

Sedikit butter/mentega/majerin.

Sedikit garam.

Air secukupnya.

Cara-cara:

1. Basuh beras. Tapis dan biarkan selama 5 minit.

2. Cairkan butter/majerin/mentega. Tumiskan buah pala, bunga cengkih, kulit kayu manis, dan bahan-bahan yang dihiris tadi sehingga naik baunya.

3. Masukkan beras. Kemudian masukkan tomato & sos tomato. Gaul rata.

4. Masukkan ke dalam periuk nasi bersama air, sedikit garam & susu. Masak nasi macam biasa.

AYAM MASAK MERAH

4 ketul ayam, dibersihkan dan digaulkan dengan sedikit garam &  kunyit.

2 inci halia, ditumbuk.

3 ulas bawang putih, ditumbuk.

5 ulas bawang merah, ditumbuk.

10 tangkai cili kering, dikisar.

1 biji tomato dipotng dadu.

1/2 cawan sos tomato.

Air secukupnya.

Gula secukupnya.

Cara-cara:

1. Goreng ayam 3/4 masak.

2. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk bersama cili kering yang dikisar tadi.Sehingga garing.

3. Masukkan sos tomato & buah tomato.

4. Masukkan ayam & sedikit air dan biar kuah pekat sedikit.

5. Rasakan garam & gulanya.

6. Bila kuah dah pekat, tutup api. Hidangkan bersama nasi tomato tadi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s