Mee Bandung Recipe

MEE BANDUNG

Satu bungkus mi kuning (mi basah)
Sedikit daging lembu (di hiris)
Sedikit daging ayam (di hiris)                                                                     
5 ekor udang basah (agak agak laa)
Sedikit taugeh
10 biji cili kering di kisar (nak pedas lebihkan lah)
1 ulas bawang putih – diketuk
1 mangkuk stok ayam
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap cair
Sedikit kacang tanah – ditumbuk
1 biji limau kasturi
Telur ayam
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang
Bunga jagung, bunga gobis, buah tomato belah empat…
Sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah…
Minyak masak, garam & gula pasir

Cara membuat

  1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan cili kisar.
  2. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram, garam dan gula pasir. Biarkan merenih…
  3. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih…
  4. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, daging, daging ayam dan sawi
  5. Apabila mendidih, pecahkan telur dan biarkan hingga telur keras.
  6. Masukkan mi dan semua sayuran…
  7. Akhir sekali masukkan sikit tepung jagung yang siap dibancuh untuk pekatkan kuah.
  8. Tutupkan api.
  9. Hidangkan bersama hirisan cili merah, daun bawang, daun sup dan limau kasturi.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s